Colţul Fermierului - Lucrări la sfârşitul toamnei

În ultima parte a toamnei se efectuează unele lucrări rămase în urmă, precum şi altele curente, de sezon:
- terminarea recoltării fructelor - dacă eventual mai sunt nerecoltate - dar şi a

Pin It

COLŢUL FERMIERULUI - Protejarea pomilor împotriva rozătoarelor

Pe timpul iernii, tulpinile pomilor tineri pot fi roase de unele animale sălbatice - iepuri, căprioare, şobolani - dar şi de unele animale domestice - capre, oi, porci, gâşte. Mai periculoşi sunt

Pin It

COLŢUL FERMIERULUI - Bazinul pentru dejecţii

În gospodăriile unde se cresc taurine, porcine şi cabaline, este foarte importantă amenajarea unui bazin pentru colectarea dejecţiilor lichide. Acest bazin îngropat se amenajează în imediata

Pin It

COLŢUL FERMIERULUI - Păstrarea cartofilor şi legumelor rădăcinoase

Pentru a nu degera pe timpul iernii, cartofii şi rădăcinoasele necesită condiţii speciale de păstrare. Pivniţele (beciurile) şi magaziile zidite, unde nu îngheaţă iarna, sunt cele mai indicate

Pin It

Colţul Fermierului - Îngrijirea vinului după fermentare

Prima fază de fermentare - cea zgomotoasă, în care vinul "borboloseşte" - durează 8-10 sau 12 zile, în funcţie de temperatura mediului şi conţinutul mustului în zahăr. Pe vreme călduroasă şi la un

Pin It

Colţul Fermierului - Plantarea pomilor toamna

Prin plantarea pomilor din toamnă există unele avantaje: procentul de prindere este mai mare ca în cazul plantărilor de primăvară; se câştigă un an la intrarea pe rod, deoarece în primăvară pomii

Pin It

COLŢUL FERMIERULUI - Îngrijirea animalelor pe timpul toamnei

Vara care a trecut, fiind parţial secetoasă, a adus unele neajunsuri pentru producţia de furaje atât sub aspect cantitativ, cât şi calitativ. Pe păşuni, din cauza secetei, producţia de iarbă a

Pin It

COLŢUL FERMIERULUI - Nutreţurile grosiere

Deşi au un conţinut mult mai scăzut în proteină digestibilă şi săruri minerale în comparaţie cu grăunţele şi fânurile, nutreţurile grosiere au un rol important în fiziologia digestiei, în special

Pin It

GURA PĂCĂTOSULUI - Gic-al lu' Pulan şi prima doamnă

A văzut lumina zilei în casa şefului de post dintr-o comună situată în apropierea oraşului. Seniorul familiei, miliţian cu vechi state de serviciu, îşi câştigase faima graţie instrumentului din

Pin It

Colţul Fermierului - Vinul casei

Un vin bun şi curat, preparat în casă, se obţine prin respectarea unor cerinţe alimentare:
- strugurii să fie bine copţi, recoltaţi mai târziu, fără uscătură şi mucegai;
- vasele folosite la

Pin It