Colţul Fermierului - Făina de lucernă

Făina obţinută prin măcinarea fânului de lucernă este un nutreţ valoros, care permite economisirea furajelor concentrate şi creşterea însemnată a producţiilor animaliere. Este indicat pentru

Pin It

COLŢUL FERMIERULUI - Lichidarea vegetaţiei nefolositoare

Capacitatea de producţie a unor terenuri agricole este mult diminuată prin prezenţa unor plante, de regulă lemnoase, care cresc spontan, se răspândesc uşor şi pot alcătui porţiuni întinse de

Pin It

COLŢUL FERMIERULUI - Pregătirea animalelor pentru iernat

În funcţie de începerea şi terminarea iernii, perioada de stabulaţie poate dura 150-170 zile pentru ovine şi 180-200 zile pentru taurine şi cabaline. Pentru buna desfăşurare a acestei perioade -

Pin It

COLŢUL FERMIERULUI - Arătura de toamnă

După ce s-au efectuat însămânţările de toamnă - rapiţă, cereale păioase, legume - terenurile rămase urmează a se însămânţa în primăvară cu diferite plante. Sunt situaţii în care arătura de toamnă

Pin It

Colţul Fermierului - Lucrări la sfârşitul toamnei

În ultima parte a toamnei se efectuează unele lucrări rămase în urmă, precum şi altele curente, de sezon:
- terminarea recoltării fructelor - dacă eventual mai sunt nerecoltate - dar şi a

Pin It

COLŢUL FERMIERULUI - Protejarea pomilor împotriva rozătoarelor

Pe timpul iernii, tulpinile pomilor tineri pot fi roase de unele animale sălbatice - iepuri, căprioare, şobolani - dar şi de unele animale domestice - capre, oi, porci, gâşte. Mai periculoşi sunt

Pin It

COLŢUL FERMIERULUI - Bazinul pentru dejecţii

În gospodăriile unde se cresc taurine, porcine şi cabaline, este foarte importantă amenajarea unui bazin pentru colectarea dejecţiilor lichide. Acest bazin îngropat se amenajează în imediata

Pin It

COLŢUL FERMIERULUI - Păstrarea cartofilor şi legumelor rădăcinoase

Pentru a nu degera pe timpul iernii, cartofii şi rădăcinoasele necesită condiţii speciale de păstrare. Pivniţele (beciurile) şi magaziile zidite, unde nu îngheaţă iarna, sunt cele mai indicate

Pin It

Colţul Fermierului - Îngrijirea vinului după fermentare

Prima fază de fermentare - cea zgomotoasă, în care vinul "borboloseşte" - durează 8-10 sau 12 zile, în funcţie de temperatura mediului şi conţinutul mustului în zahăr. Pe vreme călduroasă şi la un

Pin It

Colţul Fermierului - Plantarea pomilor toamna

Prin plantarea pomilor din toamnă există unele avantaje: procentul de prindere este mai mare ca în cazul plantărilor de primăvară; se câştigă un an la intrarea pe rod, deoarece în primăvară pomii

Pin It