Salată şi spanac pentru toamnă

Apreciate ca valoroase trufandale de primăvară, salata şi spanacul încep să aibă căutare şi la sfârşitul toamnei, o cură de verdeţuri la intrarea în iarnă fiind foarte folositoare organismului prin refacerea rezervelor de fier, magneziu, calciu, vitamine. Pentru a recolta salată şi spanac în pragul iernii, culturile respective se infiinţează în cursul lunii august. Acestea se pot plasa pe terenuri unde au fost castraveţi, cartofi şi varză de vară, tomate, ceapă sau usturoi. Terenul se curăţă de vrejuri şi, dacă nu s-au aplicat îngrăşăminte chimice sau bălegar la cultura anterioară, se administrează prin împrăştiere cât mai uniformă 3 kg bălegar putrezit sau 30 grame îngrăşăminte complexe (NPK) la fiecare metru pătrat. Se sapă la cazma, se mărunţeşte cu sapa şi grebla metalică şi se modelează în răzoare (straturi). Se seamănă în perioada 15-25 august în şănţuleţe adânci de 2-3 cm, la distanţă de 20-25 cm între rânduri, sămânţa fiind presărată în şănţuleţe mai rar, ca să nu se mai facă răritul. Şănţuleţele se astupă cu pământ şi se bătătoresc uşor cu dosul cazmalei pentru ca sămânţa să ia bine contact cu pământul şi să răsară mai repede. Dacă pământul este uscat, după însămânţare se udă cu stropitoarea cu orificii mărunte. La jumătatea toamnei, când vremea se răcoreşte, aşezarea sub formă de tunel a unei folii peste semănătură protejează plantele şi grăbeşte ajungerea la recoltare. Scheletul tunelului se confecţionează din vergele metalice sub formă de arcade sau nuiele groase înfipte direct în pământ, arcuite. La capete, tunelul rămâne deschis pentru aerisire. Dacă toamna este călduroasă şi lungă, culturile de spanac şi salată ajung la recoltare şi neprotejate.

 

 

Pin It