Colţul micului fermier: Lucrări de îngrijire la legume

Plantele legumicole însămânţate sau plantate la începutul verii - castraveciori, ţelină, ridichi, praz, ardei gogoşar, tomate, varză albă şi roşie - parcurg peste vară o perioadă dificilă şi au nevoie de unele lucrări de întreţinere:

- combaterea buruienilor prin plivit şi prăşit manual, ori de câte ori este nevoie;

- spargerea crustei care se formează la suprafaţa solului, printr-o praşilă superficială, chiar dacă gradul de îmburuienare este scăzut;

- irigarea sau udarea individuală a fiecărei plante, pe vreme secetoasă, la intervale scurte de timp, pentru a se evita  apariţia crăpăturilor în pământ. (Este indicată udarea seara şi dimineaţa);

- aplicarea tratamentelor fito-sanitare, dacă este cazul, cu soluţii fungicide şi insecticide, aşa cum s-a arătat în numerele anterioare ale ziarului. Nu se vor trata legumele care urmează a fi recoltate în următoarele trei săptămâni; acestea se vor consuma numai după ce au fost bine spălate, în mai multe ape;

- la tomatele care se vor recolta spre sfârşitul toamnei este necesară instalarea sistemului de susţinere - araci sau spalier cu o sârmă - pentru ca din eventualele ploi ce cad în acea perioadă să nu se deprecieze calitatea pătlăgelelor;

- dacă se estimează că toamna se va instala devreme, fiind pericol de brume timpurii, trebuie să fie pregătită folia din polietilenă pentru a proteja culturile de castraveţi, tomate şi ardei.

 

 

Pin It