Fertilizarea culturilor în timpul vegetaţiei

La culturile agricole la care nu s-au administrat îngrăşăminte sub arătură sau la semănat ori plantat se poate face fertilizarea în timpul fazelor de vegetaţie, acest procedeu fiind avantajos pentru că: se face economie de îngrăşăminte chimice şi naturale deoarece îngrăşămintele se distribuie nu pe întreaga suprafaţă de teren, ci numai la cuiburile sau rândurile de plante; se pot „ajuta” plantele cu îngrăşăminte în acele faze de vegetaţie în care cerinţele pentru substanţe nutritive sunt crescute: la înflorit, legarea rodului, creşterea părţilor din plantă ce se vor recolta; există posibilitatea ca plantele mai firave să primească o cantitate mai mare de îngrăşământ.
Administrarea îngrăşămintelor naturale şi chimice după răsărire sau după plantare trebuie efectuată cu una-două zile înainte de prăşit sau concomitent cu prăşitul pentru ca îngrăşămintele să fie încorporate în sol. Este important ca îngrăşămintele să nu fie folosite de buruieni. La porumb, cartof, sfeclă, legume se poate administra, înainte de prăşit, bălegar bine putrezit (mraniţă) în cantităţi de 0,5 kg la cuibul de plante sau un kilogram la un metru linear, dacă plantele nu sunt în cuiburi, ci pe rânduri.
- Îngrăşămintele chimice (azotat sau complex) se administrează câte o mână sau o lingură cu vârf la fiecare cuib de porumb, cartof, legume, în jurul cuibului, fără să atingă plantele. Dacă plantele sunt pe rânduri se administrează o mână de azotat sau îngrăşăminte complexe pentru 2 metri.
- Cenuşa din lemne şi coceni se poate administra în cantitate de o lingură cu vârf la un cuib de plante sau pe o porţiune de un metru pe rândul de plante.
- La plantele legumicole este favorabilă fertilizarea cu gunoi de păsări (găinaţ): într-un butoi sau bidon mai mare se amestecă o găleată de găinaţ cu 3-4 găleţi de apă şi se lasă câteva ore pentru a se înmuia. Soluţia obţinută (o tulbureală), bine amestecată, se administrează pe rândul de legume în cantitate de 1 litru la o porţiune de 1,5 metri, fără să atingă plantele.
- Atât îngrăşămintele naturale, cât şi cele chimice se vor administra în jurul cuibului de plante sau aproape de rândul de plante fără să atingă plantele, pentru a nu se produce arsuri. Este bine ca bălegarul putrezit sau găinaţul să fie administrat înainte de prăşit pentru a se încorpora în sol cu sapa. Dacă îngrăşămintele naturale sau chimice sunt administrate înaintea unei ploi, eficacitatea lor este crescută.

Pin It