Colţul Fermierului - Recoltarea şi păstrarea nucilor

Recoltarea se face în momentul când nucile încep să cadă, prin scuturare, în 2-3 reprize. Bătaia cu prăjina nu este indicată. Nucile căzute din pom cu coaja verde se lasă 3-4 zile în grămezi acoperite cu prelate sau folie, după care coaja se desprinde cu uşurinţă. Nucile căzute fără coajă verde şi cele decojite ulterior se spală imediat în apă curgătoare sau în vase (apa se schimbă des), timp de cel mult 4-5 minute. Se usucă apoi în poduri, unde există curenţi de aer sau la soare. Stratul de nuci gros de 8-10 cm se răscoleşte de 2-3 ori pe zi. Nucile sunt uscate când pereţii despărţitori din interior se sfărâmă cu zgomot. Dacă nu sunt suficient de uscate, pereţii despărţitori se îndoaie fără să se rupă. Proba uscării se face şi prin cântărire: 5 kg de nuci proaspăt recoltate sunt uscate când cântăresc 3,9 - 3,4 kg. Dacă în timpul uscării la soare vremea devine ploioasă sau noroasă, nucile se mută în poduri sau sub şoproane bine aerisite, unde se aşează în strat de 8-10 cm grosime şi se răscolesc de 2-3 ori pe zi.
Depozitarea nucilor uscate se face în poduri sau camere ventilate cu temperatură sub 10 grade C, în straturi de 15-20 cm, în lăzi sau saci tip plasă de maxim 50 kg. În condiţii obişnuite de păstrare, după 8-10 luni nucile încep să-şi piardă calităţile gustative.

Ţi-a plăcut articolul? Atunci distribuie-l şi către prietenii şi partenerii tăi! Îţi mulţumim!

Pin It