Colţul Fermierului - Cum recoltăm porumbul

În vara care a trecut, alternanţa ploilor cu valuri de căldură a determinat abateri de la regulă în ceea ce priveşte evoluţia stării de vegetaţie a porumbului. Ajungerea la maturitatea de recoltare este mult influenţată şi de momentul căderii primelor brume. De aceea, culesul va începe diferenţiat, de la o parcelă la alta, în funcţie de gradul de coacere al ştiuleţilor, ţinând cont de unele recomandări:
- nu trebuie aşteptată uscarea deplină a ştiuleţilor, deoarece acest proces se desfăşoară anevoie sub învelişul de foi şi se ajunge la întârzieri ce pot crea dificultăţi mari, mai ales dacă vremea devine ploioasă. Momentul potrivit de recoltare a ştiuleţilor este atunci când aceştia au întrerupt legătura cu seva, boabele au ajuns la maturitate şi încep să se încreţească;
- este preferată metoda recoltării prin depănuşare, deoarece foile rămân pe cocean şi ştiuleţii încep imediat să se usuce;
- depozitarea ştiuleţilor depănuşaţi se face în poduri şi pătule, la început în strat subţire, 20-30 cm. Apoi, pe măsură ce porumbul se usucă, stratul de depozitare poate ajunge în poduri la 40-50 cm grosime şi, în pătule, la un metru. Dacă se apreciază că uscarea este incompletă, zilnic se răscoleşte stratul de ştiuleţi depozitaţi;
- tăiatul cocenilor, legatul snopilor şi eliberarea terenului este bine să se facă în 2-3 zile, pentru a nu se degrada cocenii şi a se da posibilitatea păşunării porumbiştilor cu animalele.

Ţi-a plăcut articolul? Atunci distribuie-l şi către prietenii şi partenerii tăi! Îţi mulţumim!

Pin It