Colţul Fermierului - Producţia de fructe

În acest an, nopţile cu îngheţ sever din ultima decadă a lunii aprilie, în unele localităţi din zona Curtea de Argeş, au compromis în totalitate producţia de prune, mere, pere, În aceste localităţi au rodit totuşi pomii care au înflorit în primăvară mai târziu. În unele comune, unde efectele brumei şi îngheţului au fost mai puţin simţite există o producţie modestă de fructe. Aceasta trebuie recoltată la timp şi valorificată cât mai eficient.
- Prunele, în funcţie de soiurile existente, trebuie recoltate la coacerea deplină şi valorificate cât se poate de mult prin vânzarea pe piaţă, pentru consum în stare proaspătă, preţul fiind foarte convenabil pentru această categorie; este indicată prepararea pentru gospodărie a unor cantităţi însemnate de magiun, gem, precum şi prune uscate la cuptor, aceste produse având o largă solicitare pentru consumul populaţiei pe timp de iarnă; prunele căzute, cele supracoapte şi cele fără aspect comercial se pot folosi ca borhot pentru distilat ţuică fără a se ajunge la cantităţi prea mari, dat fiind faptul că ţuica nu are o solicitare importantă în ultimul timp.
- Merele şi perele trebuie recoltate direct din pom şi depozitate în lăzi care se păstrează în şoproane sau magazii aerisite până la venirea frigului, când lăzile se mută în beciuri sau magazii din zid unde nu îngheaţă peste iarnă. Merele şi perele au un preţ mai ridicat dacă sunt vândute în timpul iernii. Se zdrobesc şi se valorifică pentru distilarea rachiului merele şi perele cu dimensiuni mici, cele care nu au aspect comercial şi cele cu început de putrezire.

Ţi-a plăcut articolul? Atunci distribuie-l şi către prietenii şi partenerii tăi! Îţi mulţumim!

Pin It