Colţul Fermierului - Curăţenia în pivniţă

Pe timpul verii este cea mai potrivită ocazie pentru a se face curăţenie în pivniţă şi beci - încăperi mult folosite pentru păstrarea unor produse în cursul iernii. O curăţenie reuşită în pivniţă este aceea care se realizează prin lucrări energice şi eficace.
Din pivniţă se scot toate obiectele şi instalaţiile care sunt demontabile: lăzi, butoaie, bidoane, putini, rafturi, stelaje, pentru ca pardoseala şi pereţii să rămână liberi.
Curăţenia începe cu tavanul pivniţei şi continuă cu pereţii şi pardoseala, folosind mătura, peria, cârpe umezite. Porţiunile foarte murdare se pot freca cu peria aspră şi cârpa îmbibată cu detergent, după care suprafaţa respectivă se limpezeşte bine cu apă curată, până la eliminarea detergentului. De regulă, pardoseala pivniţei se spală cu peria şi cârpa umedă.
Dacă pe tavan, pereţi sau pardoseală există pete de mucegai, cunoscute de mai multă vreme, aceste porţiuni, după spălare, vor fi udate cu o soluţie de sulfat de cupru (piatră vânătă) - două linguri cu vârf la 10 litri de apă. Dacă tavanul şi pereţii pivniţei pot fi văruiţi, este indicată aplicarea cu pensula sau bidineaua a unui strat de lapte de var. După văruire sau aplicarea soluţiei de piatră vânătă, pivniţa trebuie bine aerisită până la zvântarea perfectă şi dispariţia totală a mirosului substanţelor aplicate.
Deratizarea (lichidarea şoarecilor şi şobolanilor), dacă este cazul, este bine să se facă solicitând serviciul organizat al deratizării, autorizat de organele de salubritate. Pe plan local, deratizarea se poate face prin capcane, curse pentru şoareci, folosirea de boabe de grâu tratate, momeli de la farmaciile veterinare. În pivniţă nu este permisă folosirea de pesticide şi alte otrăvuri puternice care ar putea contamina locaţia. Deratizarea se va face înainte de începerea curăţeniei, pentru ca prin curăţenie în pivniţă să fie îndepărtate urmele de substanţe şi şoarecii combătuţi.
Obiectele scoase temporar din pivniţă se vor curăţa de praf şi mucegai, se vor spăla, se vor limpezi cu multă apă şi, după zvântarea completă, se vor reaşeza în pivniţă, la locurile lor.
Este bine ca până la venirea toamnei, pivniţa să fie cât mai des aerisită prin lăsarea uşilor şi ferestrelor deschise.

Ţi-a plăcut articolul? Atunci distribuie-l şi către prietenii şi partenerii tăi! Îţi mulţumim!

Pin It