Colţul Fermierului - Buruieni folosite ca furaj

În verile călduroase şi cu multe ploi, buruienile au o creştere viguroasă şi produc o masă vegetativă însemnată. Cantităţi mari de buruieni pot fi extrase din holde, chiar şi pe porţiuni de teren, pentru a li se da drept destinaţie furajarea animalelor, acum sau pe timpul iernii. Prin unele locuri, cartofii nu se pot scoate dacă nu se face o cosire prealabilă a buruienilor. Buruienile proaspăt cosite pot constitui o masă preferată pentru porcine, cunoscut fiind faptul cât de mult consumă aceste animale nutreţurile verzi, suculente. Pentru porcinele închise în padoc, fără să fie scoase la păşunat, administrarea zilnică a unor nutreţuri verzi - lucernă, iarbă cosită, buruieni - completează necesarul din raţia furajeră. Atât în culturile de cartof, cât şi în cele de porumb există la sfârşitul verii un amestec de buruieni, mai importante pentru folosirea ca furaj fiind: pentru porcine - loboda, ştirul, troscotul, busuiocoasa, iar pentru taurine - mohorul şi costreiul. Pentru taurine, un tain de 3-4 kg costrei şi mohor, fără pământ, găsit seara în iesle, la întoarcerea de la izlaz, va fi un supliment furajer valoros în situaţia în care producţia de iarbă de pe păşune este scăzută. Pentru a se evita fenomenul "meteorizaţii" (umflarea abdomenului), este bine ca tainul de mohor sau costrei să se administreze după câteva ore de ofilire la soare. Pentru taurine, mohorul şi costreiul se vor recolta prin secerare sau cosire, fără rădăcini, pentru a nu conţine pământ. Pentru porcine, buruienile se pot recolta şi prin smulgere deoarece la această categorie de animale consumul de pământ nu este dăunător. La furajarea animalelor cu nutreţuri verzi se va asigura şi adăpatul corespunzător.
Dacă în holdă există cantităţi mari de mohor şi costrei, se pot recolta cu coasa şi secera, se scot la marginea holdei şi se procedează la pregătirea unui fân de bună calitate: costreiul şi mohorul se lasă una-două zile să se ofilească la soare, apoi se pun pe capre sau prepelece unde se continuă uscarea până când nutreţul respectiv este bun de transportat în pod sau clădit în căpiţă, aşa cum se procedează cu orice fân. Se creează în felul acesta posibilitatea ca pentru la iarnă să se adune din holde o cantitate de mohor şi costrei echivalentă cu necesarul de fân pentru o vacă timp de o lună de zile. Fânul de mohor şi costrei este bine consumat de toate categoriile de animale care se furajează cu fân.

Ţi-a plăcut articolul? Atunci distribuie-l şi către prietenii şi partenerii tăi! Îţi mulţumim!

Pin It