Colţul Fermierului - Arătura de vară

După culturile care se recoltează devreme - orz, secară, grâu, ovăz, borceag, cartofi timpurii, ceapă şi usturoi - se pune problema efectuării arăturii şi apar două situaţii: arătura de vară pentru însămânţări de toamnă şi arătură pentru însămânţările de primăvară. Unde sunt suprafeţe mici de arat nu este cazul să se acţioneze urgent, trebuie găsit momentul când solul nu este nici prea uscat, nici prea umed, pentru a se ara uşor. Până la arat, miriştea respectivă poate fi folosită pentru păşunatul animalelor. Terenurile care se vor însămânţa în primăvară, se pot ara spre sfârşitul verii sau chiar în primăvară, dacă sunt nisipoase, aşa cum e cazul în zona de nord. Pe terenurile grele - lutoase, argiloase - este necesar să se efectueze arătură de vară sau de toamnă la adâncime mare, 28-30 cm, dacă permite stratul arabil, chiar dacă la arat ies bulgări mari, fiindcă aceştia vor degera peste iarnă.
Pentru însămânţările din toamnă - cereale păioase - arătura nu trebuie făcută prea devreme pentru că există riscul bătătoririi şi îmburuienirii puternice, situaţie dificilă care ar impune o nouă arătură. Nu trebuie întârziat nici prea mult, deoarece de la terminarea arăturii până la începerea semănatului în toamnă trebuie să existe un interval de cel puţin două săptămâni, timp în care arătura se aşază, acumulează apă şi se poate mărunţi. Pentru semănăturile de toamnă, arătura nu trebuie să fie prea adâncă. Este suficientă adâncimea de 24-26 cm; dacă se poate, plugul să fie cuplat cu grapa stelată sau să se aplice o primă discuire după arat, urmând ca pregătirea definitivă a patului germinativ să se facă în preajma semănatului.

Ţi-a plăcut articolul? Atunci distribuie-l şi către prietenii şi partenerii tăi! Îţi mulţumim!

Pin It