Colţul Fermierului - Lucrări de îngrijire la legume

Plantele legumicole însămânţate sau plantate la începutul verii - castraveciori, ţelină, ridichi, praz, ardei gogoşar, tomate, varză albă şi roşie - parcurg peste vară o perioadă dificilă şi au nevoie de unele lucrări de întreţinere:
- combaterea buruienilor prin plivit şi prăşit manual, ori de câte ori este nevoie;
- spargerea crustei care se formează la suprafaţa solului, printr-o praşilă superficială, chiar dacă gradul de îmburuienare este scăzut;
- irigarea sau udarea individuală a fiecărei plante, pe vreme secetoasă, la intervale scurte de timp, pentru a se evita apariţia crăpăturilor în pământ. Este indicată udarea seara şi dimineaţa;
- aplicarea tratamentelor fito-sanitare, dacă este cazul, cu soluţii fungicide şi insecticide, aşa cum s-a arătat în numerele anterioare ale ziarului. Nu se vor trata legumele care urmează a fi recoltate în următoarele trei săptămâni; acestea se vor consuma numai după ce au fost bine spălate, în mai multe ape;
- la tomatele care se vor recolta spre sfârşitul toamnei este necesară instalarea sistemului de susţinere - araci sau spalier cu o sârmă - pentru ca din eventualele ploi ce cad în acea perioadă să nu se deprecieze calitatea pătlăgelelor;
- dacă se estimează că toamna se va instala devreme, fiind pericol de brume timpurii, trebuie să fie pregătită folia din polietilenă pentru a proteja culturile de castraveţi, tomate şi ardei.

Ţi-a plăcut articolul? Atunci distribuie-l şi către prietenii şi partenerii tăi! Îţi mulţumim!

Pin It