COLŢUL FERMIERULUI - Irigarea unor culturi agricole

În vara aceasta au căzut suficiente ploi care au satisfăcut consumul de apă pentru culturile ce s-au recoltat şi pentru cele care urmează să se recolteze în curând - cartoful şi porumbul. Legumele ce se vor recolta în toamnă - tomatele pentru conserve, varza de toamnă şi varza roşie, castraveţii cornişon, ardeiul gogoşar şi ardeiul Kapia, morcovii, ţelina şi prazul - parcurg la sfârşitul verii o perioadă critică în ce priveşte consumul de apă. La varză se desfăşoară faza de creştere a căpăţânilor, la tomate şi ardei creşterea şi maturarea fructelor, la rădăcinoase îngroşarea rădăcinilor. De un consum suficient de apă în perioada sfârşitului verii au nevoie şi viţele de vie care produc struguri cu coacere târzie (luna octombrie), precum şi pomii tineri plantaţi în ultimii 2-3 ani, care încă nu au un sistem radicular profund.
În situaţia în care ploile ce eventual cad la sfârşitul verii şi începutul toamnei nu satisfac necesarul de apă pentru plante şi vremea începe să devină secetoasă, este necesar să se intervină cu aplicarea irigaţiei, având în vedere că o singură udare aplicată atunci când este nevoie, la culturile în plină vegetaţie, poate fi hotărâtoare în ce priveşte nivelul recoltelor.
În zona Curtea de Argeş există suprafeţe însemnate de soluri cu textură luto-nisipoasă care nu acumulează suficientă apă la vreme secetoasă. La aplicarea irigaţiei nu trebuie să se aştepte momentul apariţiei crăpăturilor în sol.
Ca metode de irigat se pot aplica cele cunoscute: irigarea prin scurgere la suprafaţa solului (cunoscută şi sub numele de irigare prin brazde), irigarea prin aspersiune sau ploaie artificială şi metoda mai nouă - irigarea prin picurare, în care apa cade în picături exact deasupra rădăcinilor plantelor. În magazinele cu obiecte de uz gospodăresc se găsesc furtunuri speciale, cu orificii şi picurătoare din loc în loc pentru ca apa să fie distribuită deasupra rădăcinilor. Pe plan local, în orice gospodărie se pot amenaja instalaţii simple de picurare a apei: la PET-urile (sticlele) de tip "Pepsi" se taie fundul şi la dop se face un orificiu cu un burghiu sau un cui încălzit în foc; sticla umplută cu apă se fixează pe un suport - un arac din lemn - cu dopul în jos, lângă tufa de legume sau butucul de viţă de vie ori pomul tânăr.
O metodă sigură de udare a plantelor este şi aceea folosind găleata şi cana pentru udarea fiecărei plante. Aplicarea irigaţiei se va face numai la culturile care în prealabil au fost curăţite de buruieni prin lucrări de plivit şi prăşit. Oricare ar fi metoda folosită pentru irigare, este indicat ca udarea să se aplice seara şi dimineaţa. Pentru udat se va folosi apa din fântânile care nu sunt în pericol de secare şi apa din acele gârle şi lacuri care nu sunt poluate.

Ţi-a plăcut articolul? Atunci distribuie-l şi către prietenii şi partenerii tăi! Îţi mulţumim!

Pin It