Colţul Fermierului - Măsuri pentru protecţia plantelor

Ploile căzute în exces în ultimul timp au produs unele pagube culturilor agricole, îndeosebi la legume. Umiditatea excesivă din sol şi din atmosferă a favorizat apariţia unor boli la plante produse de virusuri, bacterii şi ciuperci patogene. Ploile torenţiale asociate cu vânt au cauzat băltirea apei pe semănături, înecul plantelor, ruperea şi aplecarea lor. Este necesar ca agricultorii să intervină imediat la faţa locului şi să aplice unele măsuri de salvare a culturilor:
- pe porţiunile unde bălteşte apa trebuie efectuate şanţuri şi rigole de scurgere a excesului de umiditate, deoarece acolo unde bălteşte apa, plantele se asfixiază (se înăbuşă) şi pier. Pe porţiunile unde apa este în exces există şi riscul mai mare de a apărea mănarea plantelor şi alte boli favorizate de umiditate. Şanţurile şi rigolele de scurgere se pot efectua cu eforturi minime, folosind sapa, cazmaua sau plugul;
- plantele căzute şi înecate se pot ridica, se spală de mâl cu stropitoarea şi se muşuroiesc sau se bilonează în jur, pentru a rămâne în poziţie verticală. Plantele rupte sau dispărute se pot înlocui cu răsaduri;
- pe porţiunile inundate, după zvântarea terenului este necesară o praşilă pentru spargerea crustei şi distrugerea buruienilor. Este favorabil pentru plante ca în acelaşi timp cu praşila să se aplice şi câte o linguriţă de azotat de amoniu pentru fiecare plantă sau o lingură pentru un cuib de plante. Îngrăşământul se va presăra deasupra rădăcinilor, fără să atingă plantele;
- deoarece excesul de umiditate favorizează îmbolnăvirea plantelor este necesar să se aplice preventiv o stropire cu unul din produsele Captan (Merpan) sau Dithane M45 (Vondozeb, Moncozeb), în cantitate de 20 grame la 10 litri de apă sau zeamă bordeleză procurată de la magazinele de pesticide, în concentraţia indicată pe ambalaj. Pentru combaterea unor boli precum pătarea şi făinarea castraveţilor şi dovleceilor, septorioza la tomate, făinarea la măr, se poate folosi produsul Topsin, în cantitate de 10 grame pentru 10 litri de apă. Fructele şi legumele care au fost tratate se consumă bine spălate, după 20 zile de la ultimul tratament. Nu se vor stropi pomii ale căror fructe au început să se coacă, deoarece există pericolul să fie consumate întâmplător de unele persoane, în special copii. La aplicarea tratamentelor fitosanitare se vor respecta regulile elementare de protecţia muncii prezentate în numerele anterioare ale ziarului ARGEŞ EXPRES.

Ţi-a plăcut articolul? Atunci distribuie-l şi către prietenii şi partenerii tăi! Îţi mulţumim!

Pin It