Colţul Fermierului - Culturi succesive de legume

După legumele care părăsesc terenul devreme - salata, spanacul, usturoiul şi ceapa verde sau mazărea - se cultivă plante legumicole ce se vor recolta în toamnă: praz, ţelină, ardei gogoşar, varză de toamnă, varză roşie, castraveciori de toamnă, ridichi de iarnă. O condiţie esenţială pentru reuşita acestor culturi este ca însămânţarea sau plantarea lor să fie încheiată înainte de 1 iulie, pentru că numai în felul acesta plantele respective vor suferi mai puţin din cauza secetei şi vor ajunge la maturitatea de recoltare, în cazul în care toamna se instalează mai devreme.
Pentru înfiinţarea culturilor succesive de legume este necesar să se acţioneze cu suficientă operativitate, respectând câteva cerinţe:
- eliberarea terenului de resturile vegetale ale culturii anterioare se va face pe cât posibil prin defrişare (scoaterea şi adunarea rădăcinilor);
- fertilizarea terenului, dacă este sărac şi nu s-au aplicat îngrăşăminte la cultura anterioară, se va face prin împrăştierea cât mai uniformă a 3-4 kg bălegar bine putrezit sau 40-50 gr îngrăşăminte complexe (NPK) pentru fiecare metru pătrat;
- săpatul cu cazmaua la adâncimea de 22-25 cm se va efectua imediat după administrarea îngrăşămintelor, pentru a fi încorporate în sol. În continuare, terenul săpat la cazma va fi mărunţit şi nivelat prin lucrări cu sapa şi grebla metalică. Dacă terenul este fără scurgere naturală şi există riscul băltirii apei, se vor modela răzoare (straturi) sau mici parcele delimitate prin şănţuleţe pentru scurgerea excesului de apă. Aceste lucrări ale solului se vor efectua când pământul nu este prea umed, pentru a nu se bătători.
Plantarea răsadurilor se face la următoarele distanţe: praz - 30 cm între rânduri şi 10-15 cm între plante pe rând; ţelină - 30/20 cm; ardei gogoşar - 50/20 cm; varză de toamnă - 70/45 cm; varză roşie - 60/40 cm.
Castraveţii de toamnă se însămânţează la adâncimea de 3-4 cm, în cuiburi aflate la distanţe de 70-80 cm, 4-5 seminţe la cuib; după rărit, se lasă 3-4 plante. Ridichiile de iarnă se însămânţează la adâncimea de 2-3 cm, în rânduri situate la distanţa de 30 cm; după rărit, distanţa între plante pe rând va fi 10-15 cm.
După plantare şi însămânţare, se udă cu apă suficientă. Alte lucrări de îngrijire pe timpul verii: combaterea buruienilor prin plivit şi prăşit; udatul de două ori pe săptămână dacă vremea este secetoasă şi combaterea bolilor şi dăunătorilor prin tratamente fitosanitare.

Ţi-a plăcut articolul? Atunci distribuie-l şi către prietenii şi partenerii tăi! Îţi mulţumim!

Pin It