Colţul Fermierului - Hrănirea puilor şi a bobocilor

În crescătoriile de tip "Avicola", puii de găină ajung la greutatea de sacrificare (2 kg) la vârsta de 50-55 zile. În gospodăriile populaţiei, puii crescuţi "la iarbă verde" pot fi sacrificaţi numai la vârsta de peste 100 zile, pentru că nu primesc suficiente cantităţi de proteină digestibilă şi săruri minerale. O hrănire consistentă a puilor şi bobocilor se poate asigura numai prin administrarea unor nutreţuri consistente, sub formă uruită, încât consumul de iarbă şi resturi menajere să aibă numai un rol de completare a raţiei furajere. Un amestec nutritiv simplu se poate obţine chiar în gospodărie prin măcinarea următoarelor cantităţi de cereale: 50 kg boabe de porumb, 27 kg grâu, 20 kg ovăz. La acest amestec uruit se adaugă 2 kg făină de oase sau cretă furajeră şi 1 kg sare de bucătărie şi se amestecă foarte bine, pentru ca sarea să pătrundă uniform. Cantităţile de mai sus pot fi şi pe jumătate pentru a se obţine 50 kg amestec. În locul grâului se pot pune tărâţe de grâu. Un amestec de 100 kg concentrate poate fi suficient pentru hrănirea a 30 pui sau boboci, în vârstă de peste 3 săptămâni, timp de 80-90 zile. Nutreţul combinat se administrează de cel puţin trei ori pe zi, umezit cu puţină apă sau zer proaspăt. Această hrănire cu 30-40 gr concentrate pe zi pentru un pui sau un boboc este un supliment consistent pe lângă hrănirea cu iarbă şi nutreţuri verzi (frunze tocate, resturi de legume). Adăpatul se face la discreţie, cu apă proaspătă. La puii de curcă peste vârsta de 4 săptămâni, hrănirea cu urzici fierte devine nejustificată şi se poate trece la furajarea cu boabe de grâu sau nutreţuri combinate preparate în gospodărie.

Ţi-a plăcut articolul? Atunci distribuie-l şi către prietenii şi partenerii tăi! Îţi mulţumim!

Pin It