Colţul Fermierului - Pregătirea furajelor

Pentru folosirea raţională a furajelor, care să asigure producţii animaliere sporite, este necesară o minimă preparare a nutreţurilor ce urmează să fie administrate animalelor. Prin folosirea nutreţurilor în stare prelucrată, acestea sunt consumate mai bine de animale, se reduc eforturile de masticaţie şi digerare, în consecinţă - se măresc sporurile de creştere şi producţie. Cu excepţia fânurilor, care se pot consuma ca atare, alte categorii de furaje se pot fi pregătite prin diferite procedee de prelucrare:
- nutreţurile concentrate (grăunţele şi boabele) pot fi măcinate în mori cu piatră sau mori cu ciocane, fiind transformate în uruială sau făină. Uruiala integrală din ştiuleţi întregi de porumb se foloseşte numai în hrana taurinelor şi ovinelor. Este indicat ca tărâţele şi uruielile, indiferent din ce categorie, să se administreze animalelor umectate cu puţină apă sau saramură, pentru ca pulberile din aceste uruieli să nu fie inhalate în aparatul respirator, unde ar putea produce afecţiuni bronho-pulmonare. Este necesar ca şi la păsări, în loc de boabe întregi, să se folosească amestecuri uruite, pentru că în felul acesta creşte considerabil producţia de ouă şi carne;
- nutreţurile suculente (dovleci, cartofi, sfeclă) se pot prepara prin tocare şi fierbere uşoară (clocotire câteva minute), apoi îngroşate cu tărâţe sau uruială. Aceste terciuri furajere sunt indicate ca hrană pentru păsări, porcine şi tineret taurin;
- pregătirea cocenilor se poate realiza prin tocare cu tocătorile de grosiere sau cu barda ori satârul în bucăţi de 5-6 cm, apoi această tocătură se pune 3-4 zile la dospit într-o putină sau hârdău cu saramură, în concentraţie de 3% (3 kg sare la 100 litri de apă). Pregătirea furajelor este mult uşurată dacă pe lângă crescătoria de animale se amenajează o bucătărie furajeră, ce cuprinde o mică moară, tocătoare de furaje şi un cazan pentru încălzirea apei. Folosirea acestor utilaje se va face cu respectarea normelor de protecţia muncii şi paza contra incendiilor.

Ţi-a plăcut articolul? Atunci distribuie-l şi către prietenii şi partenerii tăi! Îţi mulţumim!

Pin It