Colţul Fermierului - Vin oile de la munte

De ani de zile, crescătorii de oi au stabilit jumătatea lunii septembrie ca moment pentru coborârea turmelor, fiindcă la munte, toamna se face simţită prin înăsprirea condiţiilor meteorelogice şi scăderea producţiei de iarbă. La coborârea din munte, oile trebuie să găsească condiţii favorabile pentru hrană şi îngrijire:

- pentru păşunat sunt indicate dealurile de tip “muscel”, pe porţiunile unde nu se coseşte otavă. Sub dealuri, adică pe văi, frecvenţa brumelor este mai mare şi pentru a nu se pierde iarba, văile trebuie păşunate înainte de căderea brumelor;

- porumbiştile, după eliberarea terenului de coceni, pot fi locuri bune de păşunat, înainte ca resturile vegetale să îmbătrânească;

- oile trebuie ferite să consume prune, deoarece prin căderea sâmburilor în "ghem" se pot produce indigestii, cu consecinţe grave pentru animale. Pomii tineri trebuie protejaţi prin împrejmuirea tulpinii cu nuiele sau uluci, pentru a nu fi roşi de oi în timpul păşunatului;

- în apropierea locului de păşunat trebuie să existe sursă de apă curată pentru adăpat;

- trebuie evitat păşunatul cu oile pe lucerniere şi trifoişti, deoarece acestea se degradează;

- pentru efective mai mari de oi (30-40 capete), locul cel mai bun pentru înnoptare este târla, care se mută la 4-5 zile pentru a se realiza prin târlire fertilizarea terenului;

- dacă producţia de lapte a oilor este încă bună şi există suficientă iarbă, oile se mai pot mulge o dată pe zi încă o săptămână, pentru a se obţine "lapte gros" sau chiar brânzeturi;

- este important ca monta oilor să se facă dirijat, asigurând berbeci "Astrahan" pentru oile cu lână neagră şi berbeci din rasa "Ţigaie" şi "Merinos" pentru oile cu lână albă. Este necesar un berbec pentru 35 oi.

Ţi-a plăcut articolul? Atunci distribuie-l şi către prietenii şi partenerii tăi! Îţi mulţumim!

Pin It