Senatorii au aprobat impozitarea bacşişului

România mai face un pas spre legalizarea bacşişului. Senatorii au votat legea prin care micile atenţii oferite chelnerilor şi barmanilor vor fi impozitate cu 10%. Atenţie, însă, niciun client nu va fi obligat să plătească în plus, dacă nu e mulţumit de servicii! Adoptată cu 43 de voturi "pentru" şi 23 "împotrivă", ideea impozitării bacişului oferit în baruri şi restaurante a ajuns repede din Senat în localurile din ţară. Legea spune că mica atenţie oferită ospătarului va fi trecută pe bon, iar valoarea bacşişului poate varia între 0 şi 15 procente din nota finală. Clientul va fi cel care alege dacă şi ce sumă doreşte să le ofere chelnerilor. Va face acest lucru completând o rubrică separată ce va apărea pe nota de plată iniţială. Bacşişul va fi înregistrat în casa de marcat şi abia apoi se va elibera bonul final, care va putea fi achitat şi cu cardul. Acum, chelnerii pot fi răsplătiţi de clienţi pentru serviciile lor doar în numerar. Impozitul pe bacşiş va fi de 10%, se va opri la sursă şi nu va figura în contribuţiile sociale ale angajatului. Toţi banii rămaşi vor fi distribuiţi integral salariaţilor. Vorbim despre sume care variază între 750 şi 1,5 miliade de lei pe an, spun specialiştii din Ministerul Finanţelor, bani nefiscalizati până acum. Este şi calculul care a dus la apariţia Legii bacşişului. În ţări precum Germania, Marea Britanie, Grecia sau Spania, bacşişul este cuprins între 10 şi 20% din nota de plată. Peste Ocean, în Statele Unite, bacşişul este şi el reglementat, fiind impozitat cu 8%. În România găsim restaurante care în lipsa unei Legi a bacşişului au introdus taxa de servire. Impozitarea acestuia nu va fi aplicată şi în cazul livrărilor, pentru moment, cel puţin. Noua lege a fost votată în Senat, dar, ca să intre în vigoare, trebuie să treacă şi de Camera Deputaţilor!

Ţi-a plăcut articolul? Atunci distribuie-l şi către prietenii şi partenerii tăi! Îţi mulţumim!

Pin It