Argesexpres.ro - Stiri Curtea de Arges
Fondat în 1999
vineri 30 iulie 2021 14:22

O bună parte din producția mondială de alimente este risipită

Peste două miliarde de tone rămân neconsumate în toată lumea, o cantitate aproape dublă față de estimările anterioare, potrivit unui nou raport realizat de World Wildlife Fund și retailerul britanic Tesco Plc. Conform acestui studiu, o cantitate estimată la 2,5 miliarde de tone de mâncare s-a pierdut la nivelul fermelor sau a fost risipită, adică aproximativ 40% din producție. Este vorba despre o cifră aproape dublă față de o estimare anterioară care vorbea de 1,2 miliarde de tone pierdute, în condițiile în care fermele din țările bogate sunt responsabile pentru o cantitate mai mare de alimente pierdute decât se credea inițial.

De mai mulți ani, cercetătorii încearcă să pună laolaltă datele cu privire la amploarea risipei alimentare, care, potrivit Comitetului interguvernamental pentru studierea modificărilor climatice, este responsabilă pentru 10% din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Ultima analiză completă a alimentelor pierdute de la fermă și până la farfurie a fost efectuată în 2011 de F.A.O., conform căreia aproximativ 33% din producția mondială de hrană este risipită. „Cel mai probabil, problema este mai gravă decât credem. Știm de mai mulți ani că risipa reprezintă o eroare uriașă care nu poate fi ignorată și la rândul său ar putea reduce impactul sistemelor alimentare asupra naturii și climei”, a declarat Pete Pearson, responsabil pentru risipa alimentară.

Însă, contrar presupunerilor anterioare conform cărora pierderea de alimente la nivelul fermelor este în principal o problemă pentru regiunile sărace, raportul W.W.F. și Tesco arată că, dimpotrivă, țările cu venituri mari și medii din Europa, America de Nord și Asia industrializată sunt responsabile pentru 58% din hrana risipită la nivel mondial până la momentul recoltării. Până acum doar 11 dintre cele 192 de planuri naționale climatice, convenite în cadrul acordului de la Paris, menționează pierderile și risipa de alimente. Majoritatea acestor planuri aparțin unor state africane care au decis să abordeze problema pierderilor de alimente post-recoltare.

Pin It

Economiseşte timp şi bani abonându-te la  la orice poștaș sau oficiu poștal din județ ori din țară!

Abonamentul pe o lună costă 15 lei, pe trei luni 42 de lei, pe șase luni 80 de lei, iar pe un an 150 de lei.