Programul de alimentație sănătoasă pentru elevi – "Sărbătoarea Gustului" – a ajuns la Școala „Basarab I”
Zilele trecute, la Școala Gimnazială „Basarab I” (director, prof. Amalia Tițescu) a poposit Daniel Dobre, președintele Asociației „Sărbătoarea Gustului”, o entitate care are drept obiectiv „educarea gustului consumatorilor în rândul copiilor şi al părinților, liceenilor și tinerelor generații de bucătari, prin informarea și transparența pedagogică asupra produselor, originilor acestora și modului de producție și trasabilitate”. Totodată, organizația amintită urmărește „încurajarea unui comportament alimentar echilibrat, sănătos și durabil”, astfel că a fost ales un grup țintă, constituit din elevi de clasa a III-a din România, care sunt incluși într-un program educațional menit să transmită tinerelor generații principiile unei alimentații sănătoase și gesturi responsabile, fiind, totodată, un instrument pedagogic masiv prin care se dobândesc și cunoștințe de geografie, științe ale naturii, francofonie, cultură, istorie, turism, agricultură durabilă și meserii din industria alimentației și serviciilor Horeca”, conform motivației inițiatorilor.
„Noi am început aceste activități în anul 2010 și am dezvoltat proiectul treptat. Ca urmare, am ajuns să îl derulăm în toată țara. Avem și o carte, <<Arta de a mânca bine. Principii și sfaturi>>, scrisă de chef-ul cu o stea Michelin Alain Alexanian, pe care am tradus-o și am adaptat-o personal. Autorul a fost premiat în 2011 și 2012 cu Premiul Internațional pentru Dietă și Nutriție. Noi am trimis exemplare către școlile care au clase primare. De asemenea, utilizăm și o broșură tip caiet de exerciții, pe care o primește fiecare elev și o lucrează împreună cu părinții. Obiectivul este cel de a educa, în primul rând pentru a mânca sănătos, iar în al doilea rând pentru a mânca local, de sezon și de a reduce, implicit, risipa alimentară. Îndemnăm copiii și pe părinții acestora să cumpere de la producătorii din zonă sau, în orice caz, români. În acest fel, se contribuie și la reducerea amprentei de carbon. Facem o gimnastică intelectuală prin compararea produselor locale cu cele de import, iar copiii rețin că, prin alegerea lor, vor susține și producătorii din zonă, ceea ce va contribui la constituirea unei țări puternice. Dialogul este interactiv, elevii sunt stimulați să gândească și să emită opinii. Mai glumim, mai râdem și învățăm lucruri utile, cum ar fi atitudinea eco-responsabilă”, a explicat Daniel Dobre, Cofondator „Sărbătoarea Gustului”.
De reținut că acesta este argeșean: a copilărit și a trecut prin parcursul educațional primar, gimnazial și liceal în Curtea de Argeș. În 1992 a absolvit clasa a VIII-a chiar la Școala Gimnazială „Basarab I”, fiind admis apoi la Colegiul Național „Vlaicu Vodă”. Multilateral dezvoltat, cu înclinații artistice (muzică, actorie și dans) și atras de economie (absolvent de Finanțe-Bănci, dar și de Actorie, în 2009), Daniel Dobre a fost mereu pasionat de gastronomie. Ideea acestui proiect s-a născut în urma călătoriilor internaționale și întâlnirilor cu chefii din țări precum Franța, Italia, Elveția, inițiatorul fiind acum de profesie bucătar.
„Lucrând cu elevii, am observat că trebuie adăugate subiecte, pentru că este nevoie să știe și despre reciclare, și despre energia pe care o utilizăm când gătim, despre apă – de aici, denotă responsabilitate privind resursele și mediul înconjurător, pentru a lăsa generațiilor următoare un mediu sănătos. Vorbim și despre importanța sportului și despre cum ne alimentăm înainte și după antrenamente. Educația începe din copilărie, iar părinții au o responsabilitate foarte mare. Japonezii au descoperit că există acel așa-numit <<gust al mamei>>, care le îmbină pe toate, dar este diferit la fiecare, pentru că vorbim despre alimentația cu care ne obișnuim încă din primele luni de viață, când facem trecerea de la lapte la hrană diversificată. De asemenea, este interesant de observat câte alimente consumăm efectiv din multitudinea celor pe care le cunoaștem. O să vedem că, dacă trecem pe o listă și începem să bifăm, avem o paletă de alegeri restrânse. Trebuie să schimbăm și modul în care optăm pentru hrană”, a detaliat acesta.
Începând cu 21 martie și până la finalul lunii iunie a anului în curs, programul „Lecțiile gustului” se va desfășura în 19 orașe mari din țară, fiind avut în vedere 33 de școli din Timișoara, Satu Mare, Baia Mare, Cluj-Napoca, Oradea, Târgu Mureș, Deva, Sibiu, Brașov, Constanța, Suceava, Bacău, Iași, Galați, Pitești, Curtea de Argeș, Craiova și Pantelimon, Ilfov. Ca urmare, aproximativ 2.500 de elevi din 90 de clase vor participa la sesiunile practice prin care organizatorii își propun să transmită tinerelor generații principiile unei alimentații sănătoase, bazate pe diversificare și alegeri corecte.
Datorită vizitei lui Daniel Dobre, elevii de clasa a III-a de la „Basarab I” s-au bucurat de „Lecțiile gustului”, un seminar tematic din cadrul programului „Sărbătoarea Gustului” – „Stil de viață sănătos printr-o alimentație diversificată și o atitudine eco-responsabilă”, susținut de Fundația Auchan în calitate de partener strategic în educație. Prin aceste lecții practice, școlarii au beneficiat de aprofundarea câtorva subiecte din exercițiile cuprinse în Broșura Pedagogică, precum: citirea etichetelor, consumul local și de sezon al alimentelor și diversificarea alimentației, luând ca exemplu sandwich-ul pentru școală. La finalul cursurilor, copiii au primit o Bonetă de Bucătar semnată de Chef Alain Alexanian.
„Prin acest parcurs, ne propunem o educație incluzivă și stabilirea unei relații puternice între profesioniștii din industria alimentației și școala din proximitate, pentru a se implica în educația gustului tinerelor generații, astfel încât viitori cetățeni să fie mai sănătoși, mai responsabili în comunitate și cu mediul înconjurător”, a punctat Daniel Dobre.
Profesioniști precum chefi bucătari, patiseri, cofetari, brutari, producători locali, producători de brânzeturi, agricultori și fermieri sunt invitați să participe, ca voluntari, în cadrul evenimentelor „Lecțiilor de gust” din orașul în care își desfășoară activitatea, pentru a transmite copiilor valorile unei alimentații diversificate și de calitate, precum și o atitudine responsabilă cu mediul înconjurător.
„Am ales elevii de clasa a III-a pentru că se pliază pe programa Ministerului Educației – <<Stil de viață sănătos>>. Începem ca și la sport, cu încălzirea. Îi pregătim pentru ceea ce vor studia în clasa a IV-a, alături de învățători. Noi vom reveni anul viitor la <<Basarab I>>. Avem o colaborare foarte bună cu Ministerul Educației și cu inspectoratele școlare. Programul este gratuit pentru școli, costurile fiind acoperite de sponsori precum Ecocert Romania, Michelin, Edenia, Up Romania, Continental Hotels, Europcar, Leonidas, Ft-Shop, Amia, Terre Bormane si Auchan Retail Romania. Este un proiect plin de sens, care pune accent pe alimentația sănătoasă, pe ingrediente locale și care se înscrie pe deplin în strategia de sustenabilitate a Auchan, de la care primim cel mai consistent ajutor”, a încheiat președintele asociației.